Değerli matematik severler,
matematik, kavram, anlam, süreç ve sonuç birlikteliği ve ilişkilerini kendine özel bazı semboller ve dil ile ifade edilmesine olanak sağlayan ve böylelikle içinde bulunduğumuz evrenin yasalarını ve işleyişini belli ölçülerde anlamamızı olanıklı kılan ve belki de sadece zihnimizin sorularına mantıksal/aksiyomatik süreçlerle cevap bulmaya çalıştığımız ve süreçte kendine saygın bir yer edinmiş olan bir alandır. Matematikte üretilen bir sonuç ispat edildiği andan itibaren, artık o sonuç zamandan bağımsız olarak işler. Bu sebeple hemen hemen bütün bilimler matematiksel sonuçlara ihtiyaç duyar.
Matematik, kendi içerisinde de alanlara ayrılmaktadır. Bunlar, Analiz, Cebir, Uygulamalı Matematik ve Geometridir. Tabi ki bu alanları çok keskin hatlarla birbirlerinden ayırmak olanaksızdır. Matematiğin, temelde bir bütün olduğu düşünülürse bu alanların da kesişim kümelerinin boş küme olmadığı anlaşılabilir. Örneğin, 1994 yılında Andrew Wiles tarafından ispatlanmış olan “Fermat’nın Son Teoremi”, her ne kadar bir cebir problemi gibi görünse de ispatında kendine geometri alanında da yer bulmuş olan eliptik eğriler kavramı ve ilgili sonuçları kullanılmıştır.
Bölümümüzde, lisans öğrencilerimize, temel düzeyde ve güncel olan 8 dönemlik ve toplamda 142 kredilik dersleri sunmaktayız. Süreç sonunda ise öğrencilerimizin literatür taraması yapabilecek temel bilgileri edinmelerini ve olası bazı sonuçlara ulaşmalarını hedeflemekteyiz.
Genç ve dinamik kadromuz ile birlikte literatürde ulaşılan son sonuçları da takip ederek öğrenci-akademisyen işbirliği temel gayemizdir.
Dünyaya belli ölçülerde yön vermiş bazı bilim insanlarının matematik hakkındaki görüşlerine yer vermek, bu alanı tanıtmak için faydalı olabilir.
Galileo: “Evren her an gözlemlerimize açıktır ama onun dilini ve bu dilin yazıldığı harfleri öğrenmeden ve kavramadan anlaşılamaz.”
Pascal: “Matematiğin çözemediğini sezgi çözer. Akıl ülkesinin sınırının bittiği yerde gönül ülkesi başlar. Akıldan gelen bilgilerin ötesinde duygudan gelen bilgiler vardır ki önemli olan da asıl bu bilgilerdir.’’
Kepler: ‘’Tanrı, dünyaya kendi görüntüsünü, damgasını vurmuştur. Bu nedendendir ki bütün tabiat ile yüce göklerin geometri sanatında simgelendiğini söylenebilir.’’
Weierstrass: “Bir nevi şair olmayan bir matematikçi, hiçbir zaman mükemmel bir matematikçi olamaz.’’
Hardy: “Matematiğin ortaya koyduğu teori, ressam ya da şairlerin eserleri gibi güzel ise değerlidir. Matematik de müzik veya şiir gibi estetik güzelliğe duyarlı bir kafa alışkanlığı geliştirip sürdürebilir. Böylece matematikçilerin hatta diğer insanların mutluluğunu arttırabiliriz.”
Siz sevgili matematik severleri bölümümüze bekliyoruz.
Prof. Dr. Ekin UĞURLU